preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

 > Naslovnica
Vijesti

"Spelling Bee" natjecanje u OŠ Zorke Sever

Autor: Mima Juračak, 27. 5. 2021.

Ovaj se mjesec u našoj školi napokon održalo natjecanje u slovkanju engleskih riječi poznatije pod nazivom Spelling Bee. Aktivnost je bila planirana još prošle školske godine, no zbog prelaska na online nastavu sve do završetka nastavne godine 2019./2020., natjecanje se nije moglo održati. Učiteljica engleskog jezika, Tea Dolenčić, upoznala nas je s iznimno zabavnim načinom učenja ovog stranog jezika.

Kako zapravo izgleda jedno Spelling Bee natjecanje? Cilj natjecanja je točno slovkati zadanu englesku riječ, i to na engleskom jeziku. Pisani popis riječi poznat je samo učiteljima koji vode natjecanje. Riječi mogu biti natjecateljima zadane po redu ili se može omogućiti da natjecatelji sami odabiru riječ, no naravno, bez da vide samu pisanu riječ koju su odabrali. Tako smo učinili i mi. Na papiriće su bili napisani brojevi koji predstavljaju riječi. Papirići su pomiješani i natjecatelj odabire jedan, čita broj, a učitelj izgovara riječ koja odgovara broju. 

Natjecatelj tada može (nije nužno) tražiti sljedeće: da se riječ ponovi, da se navede vrsta riječi, da se pročita definicija riječi i da se riječ upotrijebi u rečenici. Prije samog slovkanja zadane riječi, natjecatelj ima vremena razmisliti kako će riječ slovkati. Kada je natjecatelj spreman, treba ponoviti riječ, slovkati ju te ju potom ponoviti. Dok slovka, natjecatelj može zastati, no ne smije ispraviti izgovoreno slovo. Za vrijeme slovkanja učitelji zapisuju kako je natjecatelj slovkao riječ. Ukoliko je slovkanje točno, natjecatelj prolazi u sljedeći krug natjecanja. Međutim, ako je natjecatelj krivo slovkao riječ, za njega je natjecanje završeno. Natjecanje traje toliko dugo dok ne ostane samo jedan natjecatelj koji nije pogrešno slovkao nijednu zadanu riječ.

U našoj su školi u navedenom natjecanju sudjelovali učenici svih 7. razreda koji polaze dodatnu nastavu iz engleskog jezika. Ukupan broj učenika i učenica bio je 24. Njihova imena su: Hana Bigula, Tara Đudarić, Ana Marija Lešković, Josipa Sabljak, Marko Radman Prebeg, Jakov Jurić, Ana Vlašić, Tena Lovrenčić, Marijana Horvat, Ana Biondić, Idora Bajzek, Filip Miletić, Zora Šarčević, Marta Parić Ivičić, Katrin Martinović, Klara Marton, Lana Hrlić, Ema Orlovski, Nika Štrman, Robert Koch, Fran Šimić, Filip Zirdum, Helena Pavličević i Hana Čukelj. Za fotografiranje zadužili smo učenice Mateu Peštaj i Mateju Šejić. Natjecanje se održalo 12. svibnja 2021. godine u prostoru školske knjižnice uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Svi su bili veoma uzbuđeni, ali i nervozni. Slovkanje je zaista zasebna i nimalo lagana vještina. Nakon prvog kruga, kada su slovkala 24 natjecatelja, malo smo se odmorili i počastili. Nakon toga smo nastavili dalje s natjecanjem. U prvom smo se krugu oprostili od ukupno osam natjecatelja.

Svi su učenici zaista bili odlični te planirana tri školska sata ipak nisu bila dovoljna kako bismo dobili pobjednika. Finale, u kojem su sudjelovali Zora Šarčević, Marko Radman Prebeg i Filip Zirdum, morali smo nastaviti sljedeći tjedan (19. svibnja 2021. godine). Tu srijedu smo se svi ponovno okupili kako bismo podržali naša tri finalista. Natjecatelji su ponovo briljirali iz kruga u krug. Na kraju je pobjedu i naziv Spelling Bee šampiona odnio učenik 7. d razreda Filip Zirdum, drugo mjesto zauzeo je Marko Radman Prebeg (7. a  razred), a treće mjesto Zora Šarčević (7. c razred). Učiteljica engleskoga jezika Tea Dolenčić uz veliki je ponos uručila svim sudionicima priznanje uz poklon privjesak za uspomenu na natjecanje. Prva tri finalista primila su i dodatne nagrade. Na kraju su svi, koji su se prvotno nećkali bi li uopće sudjelovali, izrazili oduševljenje time što su sudjelovali i vesele se sličnim aktivnostima u budućnosti. Veliko hvala svima koji su omogućili da se ovo natjecanje održi, a posebno kolegi Dominiku Behtaniću koji je rado uskočio kao moderator natjecanja.

Galeriju fotografija s ovog zabavnog natjecanja pogledajte putem poveznice (klik na sliku):

 
CERTIFIKAT EKO ŠKOLE

Jelovnik

Youtube - Škola za život

Škola na trećem -RN

s&t tableti
E-škole

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

eDnevnik učitelji

CMS za škole logo
Osnovna škola Zorke Sever / Kolodvorska ulica 36, HR-44317 Popovača / os-zorke-sever.skole.hr / ured@os-zorke-sever.skole.hr
preskoči na navigaciju