preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

 > Naslovnica
Vijesti

Ljubičasti dan

Autor: Mima Juračak, 31. 3. 2021.

Dana 26. ožujka 2021. godine, u našoj smo školi na prigodan način obilježili Ljubičasti dan.

Ljubičasti dan pokrenula je 2008. godine djevojčica Cassidy Megan zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja. Cassidy, koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da javno govori o epilepsiji te da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.  

U suradnji s Neuropsihijatrijskom bolnicom „Dr. Ivan Barbot“ izradili smo edukativni videomaterijal pod nazivom „Živjeti s epilepsijom“.

Video se sastoji od nekoliko dijelova: simulacija epileptičkog napadaja, pružanje prve pomoći, intervju s doktoricom neurologinjom Valentinom Vrabec Barta te svjedočanstvo mlade djevojke Sare Cerovac.

Kako bismo dobili što kvalitetnije povratne informacije, u školi smo proveli anonimnu anketu kojoj je cilj bio ustanoviti razinu znanja o epilepsiji među učenicima 7. i 8. razreda, njihovim roditeljima, ali i učiteljima. U anketi je sudjelovalo 196 osoba. Podatci su bili prilično zadovoljavajući, osim odgovora na pitanja o pružanju prve pomoći tijekom epileptičkog napadaja, tako da nam je to pitanje bilo temelj za izradu videa.

U izradi videa sudjelovali su učenici 7. c razreda, učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Damir Štimac, knjižničarka Mima Juračak i učiteljica hrvatskog jezika Matea Stanić. Stručnu je pomoć čitavo vrijeme pružala i Josipa Kurtović (dipl. med. techn.). Video je izradila vjeroučiteljica Marina Međimurec Čupić, učitelj mentor.

Video pogledajte putem poveznice:

Promocija videa održana je uz sve važeće epidemiološke mjere. Svi prisutni dobili su ljubičaste maske i ljubičaste bedževe. Na promociji videomaterijala sudjelovali su učitelji Osnovne škole Zorke Sever na čelu s ravnateljicom Zvjezdanom Martinec i djelatnici Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ na čelu s ravnateljicom Marinom Kovač (dr.med., spec. psih.).

Učenici 7. i 8. razreda uredili su panoe izrađujući prigodne poruke podrške osobama s epilepsijom. Učenica Katrin Martinović uvela nas je u program odsviravši na violini skladbu The Merry Window skladatelja Franza Lehara. Obratio nam se, davajući veliku podršku cjelokupnoj ideji, i sisački dožupan Roman Rosavec. Kraj programa obilježile su učenice Hana Bingula, Idora Bajzek i Ana Vlašić izvedbom pjesme People help the people (Birdy).

Galeriju fotografija s obilježavanja ovog važnog dana pogledajte putem poveznice (klik na sliku):

 
CERTIFIKAT EKO ŠKOLE

Jelovnik

Youtube - Škola za život

Škola na trećem -RN

s&t tableti
E-škole

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

eDnevnik učitelji

CMS za škole logo
Osnovna škola Zorke Sever / Kolodvorska ulica 36, HR-44317 Popovača / os-zorke-sever.skole.hr / ured@os-zorke-sever.skole.hr
preskoči na navigaciju