2021-10-01 09:55:00

Posjet Muzeju Moslavine u Kutini

U ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine, učenici sedmih razreda Osnovne škole Zorke Sever posjetili su Muzej Moslavine u Kutini.

Uz stručno vodstvo obišli su sva četiri odjela muzeja - etnografski, arheološki, kulturno-povijesni te galerijski odjel. Saznali su ponešto o tradicijskoj odjeći, obući i nakitu, tekstilnim predmetima te lončarskim proizvodima s moslavačkog područja. U zbirci kulturno-povijesnog odjela zanimljivo je bilo vidjeti značajan broj predmeta vezan uz školstvo, kao što su školske pločice, tintarnice, imenike, udžbenike, kao i predmete te dokumente iz Domovinskog rata. U obilasku arheološkog odjela učenici su upoznati s brojnim arheološkim nalazištima diljem Moslavine.

Glavni razlog posjeta Kutini bila je izložba pod nazivom „Barun Trenk – novo lice legende“, koja prikazuje jedinstvene rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka, kao i vjernu rekonstrukciju povijesne osobe. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu.

Rekonstrukcija baruna Trenka jedinstvena je po tome što se istovremeno uz lice rekonstruiralo i cijelo tijelo, uključujući odjeću. Osim rekonstrukcije, napravljena je i animacija, tako da je digitalnom modelu Trenka bio pridružen pokret upotrebom animacijskih programa i postupaka. Učenici su, između ostalog, mogli usporediti svoju visinu s visinom baruna Trenka, ali i saznati jesu li ga, na primjer, boljela leđa.

Takve informacije učinile su ovaj posjet i više nego zanimljivim našim učenicima, koji su na ovaj zabavan način učili o povijesti. Posjećivanjem izložbi učenici stvaraju naviku praćenja različitih kulturnih događaja, a nadamo se kako će jednoga dana i sami postati stvaratelji istih.

Galeriju fotografija pogledajte putem poveznice:

 

 


Osnovna škola Zorke Sever