2021-10-01 10:00:44

Sudjelovanje učenika Područne škole Osekovo na završnoj konferenciji projekta „Crna roda“ Osekovo

U Osekovu, 28. rujna 2021. godine, održana je završna konferencija projekta “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo”.

Projekt je provela Javna ustanova “Park prirode Lonjsko polje” s partnerima Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Učenici i učiteljice Područne škole Osekovo sudjelovali su na otvorenju modernog i suvremenog te za selo Osekovo, kao i za Park prirode Lonjsko polje, izuzetno važnog posjetiteljskog centra „Crna roda“. Kompleks je sastavljen od info centra, suvenirnice, edukativnog parka, prezentacijske dvorane te brojnih turističkih, edukativnih i interaktivnih interpretacijskih sadržaja. Sve to mogli smo istražiti na veselje učenika, koji su imali priliku iskušati sadržaje, nakon službenog uvoda uvaženih gostiju zaslužnih za realizaciju ovog velikog projekta.

Svečanosti su nazočili zamjenik župana, gospodin Mihael Jurić, gradonačelnik Grada Popovače, gospodin Josip Mišković, kao i brojni drugi uvaženi gosti.

Projektni tim istaknuo je da se ovim projektom nastoji povećati interes javnosti, njihova razina svijesti i znanje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka prirode Lonjsko polje. Ovim kompleksom želi se motivirati mlade za ostanak na selu, upoznati ih s prednostima ekologije, kao i zaštitom prirode. Osim turističke signalizacije, unutar kompleksa postoje i promatračnice s kojih se mogu vidjeti domaće životinje na ispaši, ptice i oprema za rekreaciju.

Ljepote svoga sela u jesen učenici su promatrali s radošću, a hodali su ponosno, kao što ponosno hoda i crna roda, od svoje škole pa sve do Centra. Učenici su nosili majice s maskotom -  Baricom, crnom rodom sjajnog perja, koja ih je ondje radosno dočekala.

Barica je odgovorila i na sva njihova pitanja, a mašte nije nedostajalo. Upitali su rodu Baricu koliko ima godina, kako joj se zovu roditelji, ima li brata ili sestru, gdje živi, ide li u školu i slično. Barica je bila veoma sretna što je okružena djecom i nakon okrijepe pozvala ih je da opet dođu, što su djeca obećala i učiniti.

Fotografije s ovog svečanog događaja pogledajte putem poveznice:

 


Osnovna škola Zorke Sever