2021-10-01 09:30:00

Znanstveni piknik

Naši učenici 7. a razreda, Jona Šklempe Tomaić, Patrik Kolar i Ema Ganić, kao i njihove učiteljice, Manuela Kušec (učiteljica fizike) i Valentina Abramović Andlar (učiteljica kemije), sudjelovali su na Znanstvenom pikniku u Gornjoj Stubici.

Deseti, jubilarni piknik, započeo je u petak, 24. rujna, a završio u subotu, 25. rujna 2021. godine, i to u perivoju dvorca Oršić. Znanstveni piknik je projekt Udruge profesor Baltazar od 2012. godine. Glavni cilj Znanstvenog piknika je popularizirati znanost s posebnim fokusom na najmlađe i tinejdžere.

Organizator manifestacije je Udruga Profesor Baltazar, a partneri su Krapinsko - zagorska županija, Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNET, Institut Ruđer Bošković, FabLab, Hrvatska zajednica tehničke kulture, udruga Virtualci i Zadruga ZEZ.

Iznad spomenika Matiji Gupcu i ispred Muzeja seljačkih buna, predstavili su se u najboljem svjetlu, po deseti put, učenici i studenti koji imaju priliku pokazati koliko poznaju i vole znanost.

U petak su u programu sudjelovali učenici osmih razreda iz Križa (OŠ Milke Trnine) – Petar Kiš, Luka Ozvačić, Leon Mihaljević, Marija Halaček i Vigo Magdić, a u subotu učenici sedmih razreda iz OŠ Zorke Sever, Jona Šklempe Tomaić, Patrik Kolar i Ema Ganić, u pratnji svojih učiteljica. Učenici su na zajedničkom štandu škola izvodili zanimljive pokuse iz fizike i kemije.

Posjetitelji su bili oduševljeni njihovom prezentacijom. Poseban interes su pokazivali za strujnim krugom i prolaskom struje od 4V kroz njihovo tijelo te reakcijom sumpornog i cinkovog praha uz popratni slušni (pucketanje) i vidni podražaj (plamen i dim), kao i burnom reakcijom rastaljenog kalijevog klorida s gumenim medvjedićem. Tu su bili još i pokusi „crna mamba“, „slonovska zubna pasta“, „kameleon“, „vatrena boca“, „zelena zmija“, dobivanje srebra te magnetičnost željezne prašine.

Uskoro će pokusi naših učenika biti postavljeni na YouTube kanal „ZEZ – Znanstveni piknik“, gdje ih možete i pogledati.

Naši učenici su puni dojmova jer su, osim sudjelovanja na našem štandu, imali priliku vidjeti predstavljanja učenika iz drugih škola, ispunjena zanimljivim pokusima i kreativnim radionicama. Također, posjetili smo Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić i prisjetili se nastavnih sadržaja iz povijesti. 

Hvala učiteljici Manueli Kušec koja nas je prijavila kao sudionike te ostvarila suradnju OŠ Milke Trnine i OŠ Zorke Sever. Pohvalu upućujemo učenicima iz Križa i Popovače, mladim znanstvenicima, koji su bili odlični - ozbiljno su i odgovorno pristupili zadatku.

Učenici su bili samouvjereni, zanimljivi, animirali su prolaznike i poštivali mjere opreza, a naši učenici sedmih razreda, Ema, Jona i Patrik, bili su osobito zanimljivi jer su zapravo tek počeli učiti fiziku i kemiju, i to prije manje od mjesec dana. Unatoč tome, pokazali su visok stupanj interesa i marljivosti.

Čestitamo našim učenicima na sudjelovanju u ovoj važnoj manifestaciji i radujemo se njihovim novim uspjesima u području fizike i kemije, kao i u svim ostalim pothvatima.

Kako je bilo na Znanstvenom pikniku, pogledajte u galeriji fotografija:

 

 

 

 


Osnovna škola Zorke Sever