2021-05-07 08:39:37

Videokonferencija s hrvatskim znanstvenicima povodom Dana Europe

Povodom Dana Europe u našoj smo školi, pod satom fizike, održali videokonferenciju s četvero naših znanstvenika koji rade na različitim europskim sveučilištima. Svi su oni doktori znanosti: Dubravka Pezić (London, molekularna biologija), Eduard Marenić (Toluouse, strojarstvo), Ivan Dokmanić (Lausane, elektronika i računalstvo) i Filip Pavetić (Zürich, elektronika i računalstvo, Google, YouTube). Naša ravnateljica, Zvjezdana Martinec, bila je učiteljica matematike Ivanu i Filipu (kojemu je čak bila i razrednica). Naši su gosti predstavili svoj put od najranijeg obrazovanja pa sve do danas. Zanimljivo je to da su svi bili 8. b razred, kao i razred koji je imao čast ugostiti ih. Muški dio je rodom iz Križa, dok je gošća iz Ivanić-Grada.

Učenicima je bila fascinantna njihova ležernost. Postavljali su pitanja vezana, uglavnom, za njihovo ranije obrazovanje („Jeste li oduvijek znali da želite raditi to što radite?“, „Jeste li imali podršku roditelja?“, „Jeste li prolazili uvijek s peticama?). Najveću polemiku izazvalo je sljedeće pitanje: „Je li umjetna inteligencija opasnost ili korist za čovječanstvo?“.

Čitava videokonferencija bila je vrlo inspirirajuća i zanimljiva. Znanstvenici su davali korisne savjete ukoliko netko želi jednoga dana postati znanstvenik. Poanta je da trebamo slijediti svoje snove i štogod radili, trebamo to raditi temeljito i savjesno jer lako je raditi nešto što volite i živite.


Osnovna škola Zorke Sever