2021-04-28 18:17:28

Noć knjige

„Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).“

Navedeno nam poručuju sa službene stranice manifestacije Noć knjige. U našoj smo školi tome danu posvetili nekoliko aktivnosti. Organizirali smo nagradni natječaj za najbolju kratku priču te odabrali tri najbolje. Teme su bile raznovrsne. Prvu nagradu osvojila je učenica Marija Davosir iz 8. c razreda s pričom „I ruža će uvenuti“, drugu nagradu osvojila je Lucija Čavlović iz 6. c razreda s pričom „Moj čudesni grad“, a treću nagradu je osvojila Elena Papa iz 6. c razreda s pričom „Mačak Čupko“.

Žiri je djelovao u sljedećem sastavu: učiteljice hrvatskoga jezika Diana Kajganić, Sanja Kos i Matea Stanić te knjižničarka Mima Juračak.

Sve smo priče okupili u malom zborniku. Pročitajte ih putem poveznice (klik na sliku):

 

Isto tako, učenici predmetne nastave imali su priliku izraditi alternativnu naslovnicu lektire koju trenutno čitaju u kombiniranoj tehnici kolaža. Sve pristigle radove okupili smo u albumu koji možete razgledati putem poveznice (klik na sliku):

Učenici 2. i 3. razreda Područne škole Osekovo sudjelovali su u radionici „Od ideje do knjige“ u školskoj knjižnici, a učenici 4. razreda Područne škole Osekovo i matične škole upoznali su se s referentnom zbirkom knjižnice. Naučili su kako se njome koristiti te kako saznati korisne i provjerene informacije na jednostavan način.

Uživali smo u Noći knjige i s radošću iščekujemo sljedeću!


Osnovna škola Zorke Sever