2021-04-27 15:54:51

Projektni dan Eko-škole i Dan planeta Zemlje

22. travnja, na Dan planeta Zemlje, proveli smo Projektni dan Eko-škole. Unatoč tome što se nastava u našoj školi u tom trenutku odvijala prema Modelu C (nastava na daljinu) i prema Modelu A (nastava u školi), uspjeli smo našu eko-temu otpad istaknuti i obilježiti prigodnom izložbom. Učenici i učitelji bili su vrlo maštoviti u prenamjeni otpadnih i/ili prirodnih materijala u ukrasne, uporabne ili edukativne predmete.

Svaki razred pripremio je jedan izložbeni primjerak. Radovi su bili vrlo kreativni: torba od plastičnih vrećica, planet Zemlja od plavih plastičnih čaša, staklenke ukrašene decoupage (salvetnom) tehnikom, model živčane stanice od kablova električnih instalacija i plastičnog čepa, velika tegla za cvijeće od plastičnih boca, viseća tegla za cvijeće od boce omekšivača, hranilica za ptice od kokosovog oraha, narukvice od plastičnih boca, stalak za olovke od kartonskih rola papira, sat od CD-a,  hvatač snova od žice, vune i perja, svijeća u limenci, tegle za biljke od limenki ukrašene decoupage metodom, igra križić-kružić od oblutaka na drvenom postolju (rola od kabla), CD-i obojani u crno i izrezbareni sa zanimljivim motivima, kasica za štednju od plastične boce, viseći ukras za terasu od morskih školjki i cvjetova od kartonske kutije za jaja, ručno izrađena drvena kutija, drvene ljestve za puzave biljke itd. Ponosni smo što smo otpadnim materijalima dali novo ruho i produžili im rok trajanja te time smanjili količinu otpada, ali i privremeno ukrasili našu školu.

Prije samog projektnog dana smo, također, postavili panoe s prigodnim učeničkim plakatima izrađenim na predmetima likovne kulture, engleskoga jezika i geografije.

Tijekom projektnog smo dana nastavu svih predmeta sadržajno povezali s ekologijom (naglasak na otpad) i/ili s obilježavanjem Dana planeta Zemlje.  Učenicima smo skrenuli pozornost na plastiku kao otporni materijal te njezin negativan utjecaj na okoliš, zagađenje tla, zraka i vode. Pažnja je bila itekako dodatno posvećena i sljedećim temama: zbrinjavanje otpada, selektivno sakupljanje otpada, recikliranje, sekundarne sirovine, zanimljivosti o Zemlji itd. Neki razrednici su zadali učenicima da postave u Padlet fotografiju svojeg najdražeg mjesta na Zemlji, a drugi učenici fotografiju najdražeg mjesta u svom dvorištu. Primjer zadatka pogledajte putem poveznice:

 

Isto tako, razrednici su se dosjetili zadati učenicima snimanje videa (što čine svaki dan), a da je taj video ekološkog karaktera. Na nastavi glazbene kulture pjevala se naša eko-himna, a na matematici su učenici 7. razreda prezentirali svoj projektni zadatak vezan uz projektiranje vrta (u mjerilu nacrtati tlocrt vrta, osmisliti gdje će biti cvjetne gredice oblika kruga ili dijelova kruga, izračunati opseg i površinu cvjetnih gredica i planirati vrstu cvijeća koju će zasaditi). Na satovima engleskog jezika učenici su se kreativno izražavali crtanjem i pisanjem na temu Green talk. To su samo neki od mnogobrojnih primjera kako su učitelji  usmjerili nastavu na eko-teme.

Važno je napomenuti kako učenici tijekom cijele nastavne godine prikupljaju otpadne baterije i plastične čepove, a proveli smo i akciju skupljanja plastičnih boca.

Kako nam je bilo, pogledajte u albumu svih aktivnosti putem poveznice (klik na sliku):

Zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije i poštivanja propisanih mjera, tijekom projektnog dana nije bilo zajedničke priredbe ni vanjskih suradnika škole. Unatoč svim preprekama, doista smo se potrudili obilježiti Projektni dan Eko-škole kako je i propisano koracima Međunarodnog programa Udruge „Lijepa Naša“.

Hvala svim učenicima i djelatnicima škole na uspješnom timskom radu!

 

 


Osnovna škola Zorke Sever