2021-04-16 16:42:32

Tijek pilot projekta Škola budućnosti

U mjesecu ožujku ove godine naša je škola, kao jedna od 60 odabranih škola u Hrvatskoj, započela s aktivnostima vezanima za provedbu spomenutog projekta. Krajnji cilj projekta je stvaranje chatbota koji će educirati korisnike (škole i lokalne zajednice, ali i šire) o uočenom problemu.

Prvi je korak u provedbi bila prijava sudionika (učenika i učitelja koji sudjeluju u projektu) na portale STEMI-a i Infobipa koji su partneri i pokretači navedenog projekta. Učenici 5. c i 6. a razreda su potom podijeljeni u timove. U našoj školi tako djeluju tri tima kojima je prvi zadatak bio odabrati jedan od 17 najvećih globalnih problema održivosti razvoja prema UN-u. https://sdgs.un.org/goals?mc_cid=f2b935d2c0&mc_eid=b9adc3b258

Drugi je korak bio razraditi problem prema koracima koje je postavio pokretač ovog projekta. Kako bi učenici što uspješnije programirali svoje buduće chatbotove na odabranu temu, učiteljice Elvisa Sekulić i Zvijezdana Žigolić Južvak, ujedno i mentorice timova, organizirale su u utorak, 14. travnja 2021. godine, videokonzultacije sa STEMI-evim i Infobipovim inženjerima - Marinom Trošeljom, Marijom Šutalo i Bornom Bejukom. Timovi učenika predstavili su svoje ideje, a naši su gosti kroz interakciju s učenicima iznijeli zanimljive i korisne savjete, tj.  u kojem smjeru treba krenuti kako bi chatbotovi učenika bili što više primjenjivi i korisni za njihove buduće korisnike. Učenici su, motivirani ovim sastankom, odmah prionuli na izradu svojih chatbotova. Ovom prilikom zahvaljujemo našim sugovornicima na izvrsnim savjetima, idejama i motivaciji za daljnji rad.

Očekivano trajanje ovog projekta je do kraja mjeseca svibnja, a što je to chatbot i koji su ciljevi pilot projekta Škola budućnosti, možete pročitati klikom na sljedeću poveznicu.

https://skolabuducnosti.stemi.education/


Osnovna škola Zorke Sever