2021-04-02 09:12:36

#MineClass natjecanje - izrada igre u Minecraft Education Editionu

Naša škola sudjelovala je na još jednom vrlo kreativnom natjecanju - natjecanju u izradi igre u Minecraft Education Editionu. Natjecanje su organizirali Digital School i Microsoft Hrvatska, a sudjelovalo je 30-ak timova iz cijele Hrvatske. 

Zadatak je bio osmisliti igru u Minecraftu koja će sadržavati odgojno-obrazovne ishode iz nastavnih predmeta i međupredmetnih tema te aktivnosti za učenike pomoću kojih će učiti i rješavati određene probleme kako bi uspješno završili igru.

Učitelji su se raspodijelili u skupine po predmetima (vjeronauk, informatika, matematika, razredna nastava, engleski jezik, kemija i fizika), a potom su zajedno odlučili o kojoj će obrazovnoj temi izraditi igru. Svaki tim je odabrao jednu podtemu koja je trebala sadržavati obrazovni dio u kojem će učenici učiti prolazeći sve dijelove igre, pitanja za provjeru znanja i portret poznate osobe iz područja izrađen Pixelartom koji treba biti uklopljen u lekciju. Igra je trebala sadržavati alate za komunikaciju koja će igračima pružati informacije tijekom igre.

Tim učenika iz 6. a, zajedno s učiteljicom iz matematike Elvisom Sekulić, izradio je igru pod nazivom Shopping centar Hipatija. U igri učenici uče o decimalnim brojevima, o zaokruživanju i uspoređivanju decimalnih brojeva. Unutar igre igrača očekuju trgovine i likovi (NPC) koji daju upute i zadaju zadatke. Tim učenika iz 6. a izgradio je trgovine, restoran, trgovinu zdrave hrane, studio za forografiranje, umjetničku galeriju, Lego centar, veliki market te kip poznate matematičarke Hipatije koja je odabrana zbog svoga doprinosa razvoju matematike. U svakoj od trgovina igrača očekuju informacije kako proći igru do kraja te kako putem prikupiti određene predmete. Igrač se točnim odgovorom teleportira do iduće trgovine, a putem uči i rješava matematičke probleme.

Na kraju igre igrač, od poznate matematičarke Hipatije, dobiva zadatak (na krovu jedne trgovine) izgraditi Decimalni vrt uz pomoć prikupljenih predmeta.

Svi su radovi predstavljeni na zajedničkom sastanku učitelja koji su sudjelovali u projektu s predstavnicima organizatora (Digital School i Microsoft Hrvatska), gdje su ujedno i nagrađeni najbolji radovi.


Osnovna škola Zorke Sever