2021-03-31 14:07:50

Ljubičasti dan

Dana 26. ožujka 2021. godine, u našoj smo školi na prigodan način obilježili Ljubičasti dan.

Ljubičasti dan pokrenula je 2008. godine djevojčica Cassidy Megan zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja. Cassidy, koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da javno govori o epilepsiji te da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.  

U suradnji s Neuropsihijatrijskom bolnicom „Dr. Ivan Barbot“ izradili smo edukativni videomaterijal pod nazivom „Živjeti s epilepsijom“.

Video se sastoji od nekoliko dijelova: simulacija epileptičkog napadaja, pružanje prve pomoći, intervju s doktoricom neurologinjom Valentinom Vrabec Barta te svjedočanstvo mlade djevojke Sare Cerovac.

Kako bismo dobili što kvalitetnije povratne informacije, u školi smo proveli anonimnu anketu kojoj je cilj bio ustanoviti razinu znanja o epilepsiji među učenicima 7. i 8. razreda, njihovim roditeljima, ali i učiteljima. U anketi je sudjelovalo 196 osoba. Podatci su bili prilično zadovoljavajući, osim odgovora na pitanja o pružanju prve pomoći tijekom epileptičkog napadaja, tako da nam je to pitanje bilo temelj za izradu videa.

U izradi videa sudjelovali su učenici 7. c razreda, učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Damir Štimac, knjižničarka Mima Juračak i učiteljica hrvatskog jezika Matea Stanić. Stručnu je pomoć čitavo vrijeme pružala i Josipa Kurtović (dipl. med. techn.). Video je izradila vjeroučiteljica Marina Međimurec Čupić, učitelj mentor.

Video pogledajte putem poveznice:

Promocija videa održana je uz sve važeće epidemiološke mjere. Svi prisutni dobili su ljubičaste maske i ljubičaste bedževe. Na promociji videomaterijala sudjelovali su učitelji Osnovne škole Zorke Sever na čelu s ravnateljicom Zvjezdanom Martinec i djelatnici Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ na čelu s ravnateljicom Marinom Kovač (dr.med., spec. psih.).

Učenici 7. i 8. razreda uredili su panoe izrađujući prigodne poruke podrške osobama s epilepsijom. Učenica Katrin Martinović uvela nas je u program odsviravši na violini skladbu The Merry Window skladatelja Franza Lehara. Obratio nam se, davajući veliku podršku cjelokupnoj ideji, i sisački dožupan Roman Rosavec. Kraj programa obilježile su učenice Hana Bingula, Idora Bajzek i Ana Vlašić izvedbom pjesme People help the people (Birdy).

Galeriju fotografija s obilježavanja ovog važnog dana pogledajte putem poveznice (klik na sliku):

 


Osnovna škola Zorke Sever