2021-02-14 18:45:29

Dan sigurnijeg interneta 2021.

Svake se godine drugi dan, u drugome tjednu mjeseca veljače, obilježava Dan sigurnijeg interneta. U našoj smo školi taj dan obilježavali kroz cijeli tjedan raznim aktivnostima na satovima informatike, engleskog jezika, glazbene kulture, ali i satu razrednika.

Na satu informatike učenici petih razreda izrađivali su plakate u alatu Canva for Education na kojima su ukazivali na probleme koji se mogu pojaviti na internetu te su davali savjete kako taj problem riješiti. Na plakatima su istaknuli i poruku koju šalju povodom Dana sigurnijeg interneta.

Učenici šestih razreda rješavali su nagradni kviz Potraga za blagom udruge „Suradnici u učenju“  te su odigrali igru Interland koja igrifikacijom pomaže u stjecanju vještina i znanja o digitalnoj sigurnosti i građanstvu. Po završetku sve četiri razine igre, učenici dobivaju diplomu. Dodatno smo posjetili stranicu naivci.hr koja na zabavan način povezuje smjer u likovnoj umjetnosti „Naivu“ s „naivnim“ ponašanjem prilikom korištenja interneta i internetske kupovine.

Učenici sedmih razreda, nakon odgledanih motivacijskih videozapisa i analize različitih situacija koje se mogu dogoditi prilikom korištenja digitalne tehnologije, imali su zadatak izraditi strip u alatu Pixton Edu na temu „Od pasivnog promatrača do zaštitnika“. 

U razredima razredne nastave učenici su na satu informatike izrađivali kratke poruke i priče u alatima Storyboard i Bojanje 3D. Također su odigrali igre Interland i Dabrica Darka otkriva digitalni svijet.

Na satu engleskog jezika učenici 7. razreda su u motivacijskom dijelu odigrali igru Hangman na temu „Be safe online“ i „Safer Internet day“ nakon čega su se upoznali s ključnim riječima: online predator, assault, abduction, precautions, routine, victim. Nakon toga gledali su video o ispovijesti mlade osobe i njenom iskustvu napada online predatora kada je imala 13 godina. Za vrijeme gledanja učenici su popunjavali event listić (ključna pitanja u vezi događaja). Nakon videa uslijedila je diskusija i online kviz sigurnosti na internetu.

Dan sigurnijeg interneta 2021. godine na nastavi su glazbene kulture učenici obilježili učenjem o autorskim pravima u svijetu glazbe. Kroz prezentaciju, animirane filmove i videopriloge učenici su naučili da su umjetnički radovi, poput pjesama u glazbi, nematerijalno autorsko djelo umjetnika. Postoje određena prava umjetnika koja korisnici ne smiju prekršiti jer inače krše Zakon o autorskim pravima - tzv. copyright. Odigrali su kviz o autorskim pravima kako bi utvrdili što je dozvoljeno, a što nije. Učenici šestih razreda imali su na nastavi glazbene kulture, kao zadatak, prikazati fotografiju omiljenog glazbenika ili pjesmu u nekom od digitalnih alata (PowerPointuCanviWordu) tako da ne krše autorska prava. Evo nekih radova:

Na satu razrednika učenici su sa svojim prijateljima u razredu, razrednicima i pedagoginjom provodili razne aktivnosti. Neki od njih povezali su Dan zaljubljenih i Dan sigurnijeg interneta pisanjem pozitivnih poruka o ponašanju na internetu koje su upisivali na izrezana srca.

(Klik na pano s radovima za prikaz videa)

Nadamo se da će Vas ovi radovi učenika potaknuti na razmišljanje te odgovornije i sigurnije korištenje interneta!


Osnovna škola Zorke Sever