2021-01-29 13:39:32

Projekt „Šafran“ 2021. godine

27. siječnja obilježavamo Dan sjećanja na žrtve holokausta. U sklopu međunarodnog Projekta „Šafran“ („The Crocus Project“) posadili smo žute šafrane koje smo dobili od Memorijalnog muzeja Jasenovac.

Žute šafrane sadimo u znak sjećanja na milijun i pol djece židovskog porijekla i ostale djece koja su svoj život izgubila u Holokaustu.

Žuti cvjetovi podsjećaju na žute zvijezde.

Promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja te upoznavanje pojma holokaust.

Učenici 8. a i 8. b razreda dobili su zadatak istražiti što je to Holokaust, tko je u istome stradao, a mogli su izdvojiti i pojedine osobe i njihove sudbine te o njima napisati izvješće. Jedna od poznatih osoba, koja je bila pogođena Holokaustom, je i istaknuti dobitnik Nobelove nagrade - fizičar Albert Einstein (1879.-1955.). On je bio, kao što dobro znamo, jedan od vodećih njemačkih znanstvenika. Na njegova predavanja na Berlinskom sveučilištu dolazili su turisti, a žene su odlazile u sinagogu kad je ondje svirao violinu. Einstein je javno govorio o antisemitizmu nakon što je i sam iskusio nacističke progone. Kao većina njemačkih intelektualaca, napustio je svoj dom tridesetih godina, očekujući najgore od političkih promjena.

Važno je i dalje osuđivati svaki oblik netolerancije i nepoštivanja osnovnih ljudskih prava. Zbog toga Dan sjećanja na žrtve holokausta potrebno je obilježiti svake godine te upozoriti nove generacije na važnost poštivanja ljudskog dostojanstva i života.

 

Učiteljica povijesti: Natalija Budetić

 


Osnovna škola Zorke Sever