2020-12-23 07:37:29

Humanitarne akcije u prosincu

Ova je godina bila puna izazova, straha i strepnje za svakoga od nas. Učenici i učitelji naše škole željeli su ju privesti kraju nečime dobrim i tako proizvesti što više lijepih uspomena.

Često za prosinac kažemo da je mjesec darivanja, stoga smo mi odlučili darivati one u potrebi.

Prikupljali smo hranu i higijenske potrepštine za Pučku kuhinju Caritasa Sisačke biskupije.

Akciji su se odazvali brojni učenici, učitelji i djelatnici škole. Djelatnici Caritasa došli su i preuzeli donaciju te izrazili zahvalnost na svemu prikupljenome.

Osim što smo brinuli za potrebite u svojoj blizini, odlučili smo pomoći i onima koji su nam daleko. Učenici su sa svojim vjeroučiteljima sudjelovali u kupnji misijskih narukvica „Snaga riječi koja mijenja svijet“, dajući prilog od 5 kn.


Misijske narukvice predstavljaju probleme koje želimo pomoći riješiti. 
Zelena narukvica, narukvica vjere, predstavlja gladnu djecu diljem svijeta. Crvena narukvica ljubavi - djecu bez roditelja. Žuta narukvica nade - bolesnu djecu. Plava narukvica je narukvica znanja. Bijela narukvica igre predstavlja svu djecu koja su prisiljena raditi ili ratovati kako bi preživjela. Uz to, ​Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela, želeći približiti slijepim i slabovidnim osobama misijsko djelovanje, odlučila je na narukvice uključiti i natpise na Brailleovom pismu. 

Bili smo vrlo kreativni i izrađivali mnoge ukrasne i uporabne predmete za našu zadrugu „Zora”. Sve što smo izradili, prodavali smo na štandu postavljenom na Trgu I. u centru Popovače. Naša zadruga uvijek ima i humanitarni element pa smo prodajom tiskanog oblika digitalne kuharice „Orašasti plodovi“ prikupili prihod namijenjen učenicima naše škole slabijeg imovinskog stanja. Učenici posebnih odjela sa svojim učiteljima i vjeroučiteljem izrađivali su prigodne čestitke, želeći tako pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Učenici posebnih odjela s vjeroučiteljem Antonijom i učenici 7.c razreda sa svojom razrednicom Marinom uključili su se u eTwinning projekt „Čarolija Božića na stari i novi način”. Projektom su željeli oživjeti neke starije običaje koji se pomalo zaboravljaju, kao što je pisanje i slanje čestitaka. Učenici 7. c razreda odlučili su u razrednoj kasici prikupljati priloge i prikupljenim novcem kupiti darove za učenike posebnih odjela i odgojno-obrazovnih skupina. Uspjeli smo razmijeniti čestitke, ali poklone nismo stigli podijeliti zbog prelaska na online nastavu. Zato je vjeroučitelj Antonijo dostavio većinu poklona na kućnu adresu i razveselio učenike.

Hvala svima na dobrovoljnim prilozima. Pomaganje i darivanje uče nas da budemo više zahvalni za ono što imamo i da više cijenimo sve što je dobro i pozitivno u našem životu. Sve dobro što radimo vratit će nam se na neki način, prije ili kasnije.

 

Naš prijedlog darova za Božić:

Darujte minute i sate. Darujte zajedničke šetnje. Proživite Božić uz najljepše priče o Božiću. Darujte djeci doživljaje i uspomene. Darujte potrebitijima. Darujte osmijeh. Nazovite one s kojima se niste dugo čuli. Darujte miris božićnih kolača. Darujte božićne pjesme, pjevajte i  plešite! Izradite i pošaljite čestitku.

 

                  Želimo vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu, tolerantnu, solidarnu i nadasve zdravu 2021. godinu.

 

Valentina Abramović Andlar i Marina Međimurec Čupić

 

 


Osnovna škola Zorke Sever