2020-12-17 10:33:49

Medni dan u matičnoj i područnim školama

Pčele, tihe i gotovo neprimjetne „radnike“ prirode, u današnje vrijeme moramo osobito njegovati. Zbog zagađenja, njihove se populacije smanjuju, što naposljetku neće rezultirati samo nedostatkom njihovog slatkog proizvoda, meda, već i nestankom brojnih biljnih vrsta.

U skladu s načelima Ekoškole, pitanju pčela i pčelarstva pristupamo s osobitom pažnjom. Educiranjem najmlađih o dobrobitima koje pčele osiguravaju za planet Zemlju, postižemo sigurniju budućnost za generacije koje ostaju.

Dana 27. kolovoza Vlada Republike Hrvatske usvojila je Program „Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu“ koji će provoditi Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u prvim razredima osnovnih škola na području cijele Republike Hrvatske. Ciljevi Programa su: promocija meda lokalnih proizvođača koji su korisnici znaka „Med hrvatskih pčelinjaka“, povećanje unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Katolička Crkva 7. prosinca slavi svetca Ambrozija, zaštitnika pčela, pčelara i proizvođača voska.

Tom je prigodom u razrednoj nastavi matičnih i područnih škola obilježen Medni dan. 

Naša škola darivala je učenike prvoga razreda slatkim mednim poklonima financiranima iz projekta "Školski medni dan" - medom OPG-a „Anica Jakob Đudarić“ iz Volodera i edukativnom slikovnicom, a oni su sa svojim učiteljicama učili o vrijednosti pčela i raznolikosti biljnih vrsta kojima smo okruženi.


Osnovna škola Zorke Sever