2020-11-30 13:10:45

Aktivnosti Eko-škole u studenom

Naša je škola od prošle godine uključena u program Eko-škola. Učiteljica biologije i kemije, Valentina Abramović Andlar, vodi Eko-školu i brine se za realizaciju svih aktivnosti te vrijedno nadzire rad Eko-patrole, ali i njezinih učenika i djelatnika.

U mjesecu studenom obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. 11. - tada smo sudjelovali u akciji kupnje vukovarskih lampiona. Od svakog kupljenog lampiona, 2 kune namijenjeno je pomoći vukovarskim obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Osim humanitarne akcije, željeli smo djelovati i ekološki. Zadatak je bio naučiti koja se vrsta otpada može preraditi i ponovno upotrijebiti te ostvariti suradnju s djelatnicima reciklažnog dvorišta. Spremačice su posebno odvojile plastiku i metal, a naš je domar odvezao sve prikupljeno u reciklažno dvorište. Iz lampiona, u kojima je ostalo voska, odlučili smo izvaditi taj vosak i ponovno ga upotrijebiti na radionicama naše Školske zadruge Zora. Našu zadrugu također vodi kolegica Valentina, koja sa svojim zadrugarima vrijedno izrađuje predmete od otpada – ukrasne ili uporabne.

Kraj mjeseca studenog uvijek je obilježen pripremanjem za advent i izradom adventskog vijenca.

Za to su zaduženi učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Humanitarci. Od naših Eko-kumova dobili smo panjeve koje smo upotrijebili za postolje vijenca. U izradu i postavljanje vijenca uključile su se i učiteljice razredne nastave, učitelji posebnih odjela te knjižničarka i vjeroučiteljica.

Cilj nam je da učenici u svim aktivnostima nauče zbrinjavati otpad ili ga ponovno upotrijebiti za ukrasne ili uporabne predmete.

Zahvala ide i našim kumovima Eko-škole - obitelji Košćal na darovanim panjevima.

 

Neka vas ugrije svjetlost prve adventske svijeće i neka u vama probudi nadu, hrabrost i kreativnost u svemu što činite!


Osnovna škola Zorke Sever