2020-10-26 13:19:49

"Škola u šumi" s posebnim odjelima

Prekrasni, sunčani 21. listopada učenici posebnih odjela proveli su u šumi i to na području gospodarenja šumarije Popovača - šumskom predjelu Veliki Ravnik.

Ulogu vodiča i domaćina preuzeli su upravitelj šumarije, Davor Janković, dipl. ing. šum. i revirnica Silvija Sajković, mag.ing.šum.           

Učenici naših posebnih odjela prošetali su novoizgrađenom šumskom cestom te ušli u stoljetnu šumu hrasta lužnjaka i običnoga graba koja trenutno ulazi u fazu obnove.

U pratnji svojih učitelja i učiteljica-edukatora te asistenata u nastavi imali su priliku vidjeti razliku između šume hrasta lužnjaka starosti 140 godina u fazi obnove i susjednih, već obnovljenih odsjeka starosti 5 godina i 25 godina. Upoznali su vrste drveća i grmlja kao što su hrast lužnjak, obični grab, lipa, divlja kruška i divlja jabuka kojima se divljač hrani te veliku žutilovku koja obitava na ovom terenu.

Jesen u ovoj šumi obiluje bojama i plodovima poput gljiva i žireva, kukcima i tragovima divljači. Posebno velik interes probudilo je aktivno gnijezdo orla štekavca.

U svakom slučaju, vrijeme nam je proletjelo i ne možemo dočekati  sljedeći susret.

Pisala: učiteljica Ivana Čubrilo Franjić, prof.reh.

 


Osnovna škola Zorke Sever