2020-09-30 11:12:09

Hrvatska volontira: "Važna društvena mreža"

Nacionalna kampanja „Hrvatska volontira“ odvija se u Hrvatskoj desetu godinu za redom. Iako se tradicionalno održava u svibnju, ove godine zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19 odvija se u rujnu.

Ovogodišnjom kampanjom ističe se činjenica da volontiranje stvara priliku za povezivanje i poboljšavanje odnosa u zajednici i u obiteljima. Ovogodišnji slogan kampanje je "Važna društvena mreža".

Kampanjom se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Biti aktivan i odgovoran dvije su osnovne vrline svakog građanina, ali i organizacija koje u svoj rad uključuju volontere.
Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

Osnovna škola Zorke Sever uključila se u kampanju snimanjem videa. U snimanju i montiranju videa sudjelovali su vjeroučitelji Marina Međimurec Čupić i Antonijo Boškić. U videu su sudjelovale učenice Marta Parić Ivičić i Zora Šarčević te vjeroučiteljica Marina. Govorile su o svom volonterskom iskustvu i o tome kako ih je volontiranje promijenilo kao osobe. Video se našao i na službenoj You Tube stranici "Hrvatska volontira".

 

Uključili smo se i s dvije dodatne akcije u periodu od 23. do 26. rujna. Voditeljica školske zadruge Zora, kolegica Valentina Abramović Andlar, vodila je akciju prikupljanja plastičnih boca i čepova. Plastične boce ćemo prodati i sav prikupljeni novac staviti u Ekokasicu iz koje ćemo pomoći učenicima slabijeg imovinskog stanja. Čepove ćemo donirati Udruzi slijepih i slabovidnih Sisačko-moslavačke županije.

Školska zadruga Zora prodavala je u holu škole tiskano izdanje naše digitalne kuharice „Orašasti plodovi“. Sav prikupljeni prihod odlazi za učenike slabijeg imovinskog stanja, za potrebe kupovine školskog pribora ili sufinanciranja školskog izleta.

Također smo sudjelovali i na Voloderskim jesenima s prigodnim štandom na kojem su naše kuharice "Orašasti plodovi" prodavale učenice Marta Parić Ivičić i Lucija Matijević, kao i naša ravnateljica Zvjezdana Martinec.

Zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima te svim djelatnicima Škole koji su se uključili u ovu akciju!

Zahvaljujemo svim donatorima na iskazanom povjerenju i njihovim donacijama.

Hvala svima koji pokazujete humanost, dobročinstvo i solidarnost, nastavite i dalje volontirati!

Vjeroučiteljica Marina Međimurec Čupić


Osnovna škola Zorke Sever