2020-09-18 15:44:55

Podizanje zelene zastave u Osnovnoj školi Zorke Sever

Stjecanje statusa Ekoškole i podizanje zelene zastave svečani su događaji za svaku školu koja je odlučila svoj rad usmjeriti ka održivom razvoju i ekološkoj osviještenosti. Zbog toga će 16. rujna zauvijek ostati u našem sjećanju jer na taj smo dan po prvi put podigli našu zelenu zastavu.

 

Međunarodne Ekoškole su projekt osmišljen kako bi se u program odgoja i obrazovanja svih odgojno-obrazovnih ustanova uključila edukacija o zaštiti okoliša s naglaskom na očuvanju prirode, recikliranju otpada te promišljanju o čovjekovom utjecaju na okoliš.

Danas se program Ekoškole provodi u više od 70 zemalja i obuhvaća više od 60 000 škola. Naša škola je u zavidnom roku, samo dvije godine nakon osnutka, stekla ovaj status te ga obilježila na poseban način.

Status Ekoškole u današnje vrijeme otvara vrata u svijet te govori o suvremenosti škola koje promišljaju o boljoj budućnosti u kojoj će se naši najmlađi osjećati sigurno te uživati u svim dobrobitima koje nam poklanja priroda.

Svečanosti podizanja zelene zastave u našoj školi nazočili su ravnatelj Udruge Lijepa Naša doc.dr.sc. Ante Kutle, dožupan Sisačko-moslavačke županije doc.dr.sc. Roman Rosavec (ujedno i počasni član Ekoodbora), gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, projektanti naše škole Mia Roth i Tonči Čerina, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo NPB „dr Ivan Barbot“ i glavna sestra bolnice Anita Kovač Roginić, dipl.med.techn., ravnatelj OŠ Popovača Dražen Mlakar, kao i „Ekokumovi“, vanjski suradnici našeg Ekoodbora: predsjednik Gradskog vijeća Grada Popovače Ivica Keser i direktor Komunalnih servisa Popovača Marijan Belančić te voditeljica Nina Nikšić.

 

 

Svečanosti su prisustvovali i članovi Školskog odbora OŠ Zorke Sever: Antonija Zohar, Marijan Behin, Marina Međimurec Čupić i Josipa Blažević, kao i koordinatorica programa Ekoškole OŠ Zorke Sever Valentina Abramović Andlar i članice Ekoodbora: Tamara Đurđević Filipović, Natalija Budetić, Ivana Bobinac-Culović, Maja Rosavec i Mirna Žafran.

Naš vjeroučitelj Antonijo Boškić svečani je program tradicionalno otvorio izvođenjem himne Republike Hrvatske, nakon čega je ravnateljica pozdravila goste te ih pozvala da održe riječ. Učenici Dorian Turk i Lorena Turk dostojanstveno su vodili program u kojem su nastupili mali recitatori trećeg razreda pod vodstvom svoje učiteljice Suzane Selanac Perković i školski zbor „Zorkine zvjezdice“ koji je pri podizanju zelene zastave otpjevao Ekohimnu naše škole čiji su tekst osmislili učenici, a koji je potom uglazbila učiteljica Anita Novaković.

 

 

Koordinatorica programa Ekoškole OŠ Zorke Sever, učiteljica Valentina Abramović Andlar, dodijelila je pohvalnicu učenici Martini Božiček koja je likovno oblikovala logo koji predstavlja našu školu u ovom projektu.

 

 

Zelenu zastavu su do mjesta na kojem će ponosno govoriti o našem trudu ponijeli učenici odjeveni u narodne nošnje te time naglasili moto naše škole koji glasi: „Njegujemo tradiciju i gradimo budućnost!“

 

Zelena zastava je naš ponos, veselje, čast i poticaj!


Osnovna škola Zorke Sever