2020-07-05 10:28:27

Učenici Osnovne škole Zorke Sever na državnom natjecanju Plazma Sportskih igara mladih u atletici i graničaru 2020.

Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi besplatno sudjelovanje na vrhunsko organiziranim  natjecanjima u deset sportova (Coca-Cola Cup, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis,  odbojka na pijesku, šah, graničari, atletika) od siječnja do kolovoza ove godine.

Plazma Sportske igre mladih već 24 godine organiziraju sportska natjecanja za djecu od 6 do 18 godina u kojima je dosad sudjelovalo 1.700,000 sudionika. Osim promicanja sporta i sportskoga načina života, aktivno rade na edukaciji djece o svim područjima održivoga razvoja.

U 2019. godini organizirana su sportska natjecanja u više od 220 gradova i mjesta u regiji na kojima se okupilo 202.000 sudionika. Snaga Igara su upravo njeni sudionici - osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije koji su sustavom Igara osjetili što su sport, druženje i zabava.

Cilj Sportskih igara je druženjem i sportom promicati zdrave stilove života i  općeprihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, toleranciju, uvažavanje različitosti). Projekt se temelji na modelu sportskih igara koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, a sam natjecateljski duh je u drugome planu. Igre predstavljaju alternative stilovima života i vrijednostima koji se nude i koji okružuju djecu i mlade (sjedilačkom načinu života, premalom interesu djece i mladih za bavljenjem tjelesnom aktivnošću te pretjeranoj upotrebi modernih tehnologija – mobitela i računala). Kao odgovor na navedene probleme, važnim smatramo potrebu za edukacijom o važnosti sporta i sportskoga načina života od najranije školske dobi te pomoć roditeljima koji su zbog ubrzanoga načina života onemogućeni da se na primjeren način posvete promicanju zdravih stilova života među djecom i mladima.

 

Učenici Osnovne škole Zorke Sever natjecali su se u dvije kategorije – atletici (60 metara) i graničaru.

Imena atletičara i njihovih mentorica: Leon Pavlović, učenik 3. r. PŠ Gornja Gračenica (učiteljica Ivana Osrečak), Karmen Martinović, učenica 4. r. PŠ Gornja Gračenica (učiteljica Ivana Antić), Matea Kurtović i Noa Sučija, učenici 4. r. PŠ Voloder (učiteljica Anamaria Janković Jozić).

Ekipu graničara (2011. godište i mlađe) su činili: Jan Miholić, Eva  Habijanec,  Mihaela Faletar, Jakov Malekinušić, učenici 1. r. MŠ (učiteljica Maja Rosavec), Arijan Kutleša, Lukas Bošnjak, Vanja Jozić i Mia Međimurec, učenici 2. r. MŠ (učiteljica Suzana Selanac Perković).

 

29. lipnja 2020. godine krenuli smo autobusom prema Savudriji na državno natjecanje Plazma Sportskih igara mladih.  Oko 13:00 sati stigli smo u kamp “Veli Jože” gdje su nas dočekali organizatori i dali nam detaljne upute za iduća tri dana. Drugi dan, 30. lipnja održano je natjecanje u atletici i graničaru. Natjecanje iz atletike je održano u jutarnjim satima u Umagu. Konkurencija je bila jaka, ali  naš Noa Sučija osvojio je drugo mjesto i ostvario sudjelovanje na međunarodnom natjecanju  u Splitu koje će se održati u kolovozu. U 17:00 sati održano je natjecanje iz graničara. Ukupno se  natjecalo pet ekipa. Naši Zorkići osvojili su treće mjesto. Ostavili su srce na terenu, a svaki put kad bi im pala koncentracija, podigli bi ih njihovi navijači uz glasne uzivke “Zorka Sever!” Najveća potpora bile su njihove učiteljice i roditelji koji su došli u pratnji. Treći dan proveli smo odmarajući, plivajući i upoznavajući kamp “Veli Jože”. Sigurno smo se vratili svojim kućama 1. srpnja u noćnim satima.

Hvala organizatorima natjecanja Plazma Sportskih igara mladih na gostoprimstvu i stjecanju novoga iskustva te  Gradu Popovači na pokroviteljstvu.


Osnovna škola Zorke Sever