2020-06-24 12:26:01

Onima koji ostaju - pismo učenice 8. razreda

Učenici osmih razreda imali su zadatak napisati pismo onima koji ostaju u našoj školi, nama učiteljima, a ponajviše vama, mlađim generacijama koje će tek iskusiti njihovo iskustvo. Iz mnoštva divnih pisama odabrala sam pismo naše Maje iz 8.b razreda.  

Onima koji ostaju

Dragi učenici osnovne škole,

Znam da odlazim i da se neću tako skoro vratiti, ali ću svakako zadržati draga sjećanja na školu i nakon što ju više ne budem vidjela… Moje vrijeme u ovoj školi je bilo ograničeno jer sam čim sam došla, bila sam sedmi razred. To, naravno, nije spriječilo da nešto naučim i proživim. Nadam se da ćete vi moći pronaći nešto više divnih trenutaka i prijateljstava , te da ćete se njih rado prisjećati čak i kada dođete na isto mjesto na kojem sam ja upravo sada, kada je srednja škola odmah iza ugla. Tijekom škole možete naučiti mnogo stvari, koje i nisu sastav gradiva u udžbenicima, a bitne su u životu. Rado ću neke od tih stvari podijeliti s vama u obliku nekoliko savjeta:

Škola nije tu da vas samo nauči nekom gradivu. U cilju joj je da vas nauči i kako se odnositi prema radu i drugima, pogotovo nekom autoritetu (bilo kojoj odrasloj osobi) i vašim vršnjacima. Ipak mišljenje o nekome čini dobrim dijelom to što on radi, koliko radi i kako se ponaša u društvu raznih osoba.   Bolje je nešto predati izvan roka uz ispriku, nego ne predati to uopće. Ako ne predate neku zadaću ili zadatak izgledat će kao da vas uopće nije bilo briga i niste imali želju sudjelovati u radu, čime nastavnici i nastavnice općenito nisu zadovoljni. To dalje može donijeti ocjenu koju sam sigurna da nitko od vas ne želi. Naučila sam to na teži način…    Pristojnost je važna vrlina, jer nitko u svijetu nije zadovoljan kada mora biti uz nekoga tko je na zlom glasu što se tiče odnosa prema drugima. Tako se nastaju razne predrasude koje u budućnosti ne dopuštaju da vas netko cijeni ili prihvati kada vam je to najviše potrebno. Poštujte svoje nastavnike i nastavnice, oni se trude oko vas više nego što vam se od prvog pogleda čini. Neki događaji (poput većih zaključnih ocjena i pripremanja za natjecanja) ne bi bili ostvarivi da nije bilo razumijevanja i dodatnog rada i truda s njihove strane. Pokušajte im stoga tu brigu i toleranciju NE uzvratiti na loš način.  Ne radite stvari u zadnji čas. Kada imate malo vremena ne stignete razmišljati o kvaliteti i ideji vašeg rada. Ako ste imali namjeru napraviti nešto dodatno što bi moglo učiniti vaš rad posebnim i dojmljivim, ne možete jer nemate dovoljno vremena za to. I vjerovali ili ne vjerovali, na kraju je vidljivo u kojem je trenutku rad napravljen.

Nadam se da će vam u nekom trenutku zatrebati ti savjeti. Mnogi drugi uz mene su prošli ovaj dio svoga života, dakle, moguće je. Neka vas ništa ne zaustavi u namjeri o vašoj budućnosti, sjetite se svega što ste prošli i hrabro nastavite. Na kraju krajeva, kažu kako vrijeme brzo leti… Po toj logici neće biti dugo prije nego li dođete na zadnji dan osnovnoškolskih godina. Meni je brzo prošlo sve, prvo polugodište bilo je najsporije (štrajk ga je dodatno usporio), a drugo je, u jednom trenutku, samo počelo kliziti kao da je netko dobro podmazao mehanizam za prolazak vremena… I tako, kada jednom i vi dođete na vrata srednje škole, možete reći:

 ,,Osnovna školo i dragi nastavnici i nastavnice, hvala vam što ste bili uz nas i pružili nam svoju podršku!''

 Maja Krnjajić, iz 8.b


Osnovna škola Zorke Sever