2020-03-15 10:31:04

Upute vezano uz organizaciju nastave na daljinu

Poštovani roditelji i dragi učenici!

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT 3 pod nazivom Škola na Trećem bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan. 

Sadržaji će uključivati videosnimku predavanja, kao i dodatne radne materijale. Dodatno se potiču svi predmetni učitelji da, osim ovoga osnovnog paketa, pripremaju vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u svojim virtualnim razredima. Također, predmetni učitelji čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu.

Prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ponedjeljak i utorak trajati će testiranje sustava virtualnih učionica dok će se s nastavom krenuti u srijedu, 18.3. 2020. godine.

U ponedjeljak, učenici testiraju virtualni razred s razrednikom. U utorak, testira se virtualni razred s razrednikom i predmetnim nastavnicima, na način da učenici uđu u virtualni razred i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Za sve učenike online nastava počinje u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., prema rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama.

Upućujemo učitelje da su im na raspolaganju i digitalni obrazovni sadržaji (DOS) na CARNET-ovim stranicama koje mogu slobodno koristiti prema danom rasporedu. Pozivamo da se koriste i materijali iz virtualnih učionica, metodičkih priručnika i digitalnih udžbenika.

https://mzo.gov.hr/vijesti/nastava-na-daljinu-raspored/3597

Na poveznicama niže možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.


OSNOVNA ŠKOLA:

5. razred 6. razred 7. razred 8. razred


SREDNJA ŠKOLA:

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred


OSNOVNA ŠKOLA - razredna nastava:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan, od ponedjeljka 16. ožujka, u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem:
 

Razred Termin 1. razred OŠ 8.00 - 10.00 sati 2. razred OŠ 10.00 - 12.30 sati 3. razred OŠ 13.00 - 16.00 sati 4. razred OŠ 16.00 - 19.00 satiOSNOVNA ŠKOLA - predmetna nastava i SREDNJA ŠKOLA:

Od ponedjeljka, 16. ožujka, viši razredi osnovne škole (5., 6., 7. i 8. razred) i srednjoškolci će imati mogućnost pratiti online nastavne sadržaje i putem Sportske televizije.
 

Sportska televizija

Dodatno, Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a te molimo škole da i na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.

https://mzo.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Obrazovanje/Raspored/16-3-2020/SPORTSKA%20TV.pdf

Praćenje i potpora

Razrednici bi trebali svaki radni dan u „virtualnim razredima“ od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama podsjetiti učenike na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan.

Predmetni učitelji trebaju davati i upute vezano uz korištenje materijala u udžbenicima te samostalnog rada učenika.

Korisno je i da učenici imaju jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.

 

Prisutnost učenika na nastavi prati se uz njihove aktivnosti u „virtualnom razredu“.

Prisustvovanje nastavi je obavezno. Roditelj učenika koji cijeli dan nije bio u svojoj virtualnoj učionici, dužan je opravdati izostanak djeteta.

Za vrijeme rada u virtualnim učionicama učitelji će vrednovati rad učenika opisnim ocjenama, ali neće biti provjeravanja za ocjenu.

Molimo učenike za primjereno ponašanje i na primjerenu komunikaciju u virtualnim učionicama, jer svako kršenje pristojne komunikacije može imati za posljedicu pedagošku mjeru.

Predlažemo učiteljima da kontinuirano daju povratne informacije učenicima različitim metodama vrednovanja kao što su učenje i vrednovanje za učenje, a vrednovanje naučenog za sada nije obvezno.

Ravnatelji također trebaju osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće.

Učenici u školi također trebaju pratiti nastavu na programu HRT 3. Dakle, za njih neće biti organizirana nastava, nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili će sudjelovati u nastavi na daljinu uz praćenje učitelja.

Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi mogu je nastaviti koristiti u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. Međutim, u ovome drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremensku opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.

Sve obavijesti paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Prema mišljenju Vlade RH i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske do daljnjega djelatnici trebaju navedene aktivnosti i redovite poslove obavljati na radnome mjestu u školama, barem do uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu.

 Ravnateljica  Zvjezdana Martinec, prof.


Osnovna škola Zorke Sever