preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

Memento prijateljstva 7

„Mijenjamo svijet medijacijom“

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 11. 3. 2021.

Osnovna škola Zorke Sever uključila se u projekt „Mijenjamo svijet medijacijom: jačanje osobnih i socijalnih vještina djece i mladih za nenasilno rješavanje sukoba“ u 2020. godini. Projekt je osmišljen od strane Foruma za slobodu odgoja (akreditirana institucija za mirenje pri Ministarstvu pravosuđa i uprave RH), a u njemu sudjeluju škole partneri: OŠ Zorke Sever, Popovača, OŠ Petra Zrinskog, Zagreb i Turističko-ugostiteljska škola, Šibenik.

S obzirom na epidemiološku situaciju, s aktivnostima projekta započeli smo u ožujku 2021. godine. Prvi korak bio je osposobljavanje i jačanje kompetencija učitelja i stručnih suradnika kroz Osnovni seminar medijacije. Edukacija je održana 9. i 10. ožujka 2021. godine pod vodstvom djelatnica Foruma za slobodu odgoja Marine Brkić, voditeljice programa Medijacija i Jelene Perak, koordinatorice školskih preventivnih programa. Petnaest polaznika edukacije imalo je priliku naučiti više o uzrocima sukoba, temeljnim psihološkim potrebama, asertivnoj komunikaciji, ulozi emocija u sukobima te naučiti prepoznati vlastite načine i stilove reagiranja u sukobima, naučiti ključna načela medijacije, kao i nabrojiti prednosti i nedostatke medijacije.

Drugi korak u projektu bio je osnaživanje učenika, predstavnika Vijeća učenika OŠ Zorke Sever (5. – 8. razreda), za preuzimanje aktivne uloge unutar svoje zajednice u nenasilnom rješavanju sukoba. Edukacija za dvanaest učenika održana je 19. ožujka 2021. godine. S trenericom Anom Žnidarec Čučković učili su o rješavanju sukoba putem medijacije kroz radionice Akademije vršnjačke medijacije te su sami smišljali definicije, analizirali sukobe, učili o razlikama i povezanosti između osjećaja, potreba i interesa, učili o koracima u medijaciji te potrebnim vještinama medijatora. Uz vesele aktivnosti motivirani su za daljnje bavljenje ovom temom, a to i nastavljaju, uz podršku svojih učitelja i pedagoginje – naših školskih medijatora.

Sada svi činimo školski medijacijski tim koji, uz podršku djelatnika Foruma, nastavlja informirati i educirati ostale kolege i vršnjake te razvija školski program nenasilnog rješavanja sukoba i otvorene, iskrene i konstruktivne komunikacije.

* Pojedinosti projekta možete pronaći na web stranici Foruma za slobodu odgoja (https://fso.hr/)

 

 

 
CERTIFIKAT EKO ŠKOLE

CERTIFIKAT "AI ŠKOLA"

Jelovnik

Youtube - Škola za život

Škola na trećem -RN

s&t tableti
E-škole

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Zorke Sever / Kolodvorska ulica 36, HR-44317 Popovača / os-zorke-sever.skole.hr / ured@os-zorke-sever.skole.hr
preskoči na navigaciju