preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

Memento prijateljstva 7

„Mijenjamo svijet medijacijom“

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 11. 3. 2021. 14:49

Osnovna škola Zorke Sever uključila se u projekt „Mijenjamo svijet medijacijom: jačanje osobnih i socijalnih vještina djece i mladih za nenasilno rješavanje sukoba“ u 2020. godini. Projekt je osmišljen od strane Foruma za slobodu odgoja (akreditirana institucija za mirenje pri Ministarstvu pravosuđa i uprave RH), a u njemu sudjeluju škole partneri: OŠ Zorke Sever, Popovača, OŠ Petra Zrinskog, Zagreb i Turističko-ugostiteljska škola, Šibenik.

S obzirom na epidemiološku situaciju, s aktivnostima projekta započeli smo u ožujku 2021. godine. Prvi korak bio je osposobljavanje i jačanje kompetencija učitelja i stručnih suradnika kroz Osnovni seminar medijacije. Edukacija je održana 9. i 10. ožujka 2021. godine pod vodstvom djelatnica Foruma za slobodu odgoja Marine Brkić, voditeljice programa Medijacija i Jelene Perak, koordinatorice školskih preventivnih programa. Petnaest polaznika edukacije imalo je priliku naučiti više o uzrocima sukoba, temeljnim psihološkim potrebama, asertivnoj komunikaciji, ulozi emocija u sukobima te naučiti prepoznati vlastite načine i stilove reagiranja u sukobima, naučiti ključna načela medijacije, kao i nabrojiti prednosti i nedostatke medijacije.

Drugi korak u projektu bio je osnaživanje učenika, predstavnika Vijeća učenika OŠ Zorke Sever (5. – 8. razreda), za preuzimanje aktivne uloge unutar svoje zajednice u nenasilnom rješavanju sukoba. Edukacija za dvanaest učenika održana je 19. ožujka 2021. godine. S trenericom Anom Žnidarec Čučković učili su o rješavanju sukoba putem medijacije kroz radionice Akademije vršnjačke medijacije te su sami smišljali definicije, analizirali sukobe, učili o razlikama i povezanosti između osjećaja, potreba i interesa, učili o koracima u medijaciji te potrebnim vještinama medijatora. Uz vesele aktivnosti motivirani su za daljnje bavljenje ovom temom, a to i nastavljaju, uz podršku svojih učitelja i pedagoginje – naših školskih medijatora.

Sada svi činimo školski medijacijski tim koji, uz podršku djelatnika Foruma, nastavlja informirati i educirati ostale kolege i vršnjake te razvija školski program nenasilnog rješavanja sukoba i otvorene, iskrene i konstruktivne komunikacije.

* Pojedinosti projekta možete pronaći na web stranici Foruma za slobodu odgoja (https://fso.hr/)

 

 

 

 [više]

Blagdanski dnevnik aktivnosti

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 1. 1. 2021. 10:52

Blagdansko vrijeme obilježavaju posjeti prijateljima i obitelji. No, što ako to ne smijemo? Kako se nastaviti družiti i komunicirati s prijateljima iz razreda, provjeriti što oni rade za vrijeme praznika, ako ih ne smijemo posjetiti?

 

Učenici su za vrijeme zimskih praznika vodili Blagdanski dnevnik aktivnosti. Zadatak je bio podijeliti s prijateljima iz razreda neki zanimljivi film koji su pogledali, knjigu koju su pročitali, ispričati neki događaj koji ima se dogodio, podijeliti najljepši trenutak praznika zabilježen fotografijom....

Korištenjem tehnologije, bliži smo jedni drugima u vrijeme "novog normalnog". Učenici su vodili Dnevnik blagdanskih aktivnosti u digitalnom alatu Padlet.

 

Made with Padlet
 [više]

Božićna video čestitka

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 24. 12. 2020. 22:25

 [više]

Naša dobra djela

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 23. 12. 2020. 11:08

Učenici 5. c razreda Osnovne škole Zorke Sever početkom mjeseca dobili su zadatak voditi dnevnik dobrih djela nakon što su na satu razrednika pogledali video Dobro se dobrim vraća.
 
Zatim su izradili svoje plakate u digitalnom alatu Canva na temu Dobro se dobrim vraća.
 
 
U digitalnom alatu Padlet su upisivali dobra djela koja su tijekom mjeseca prosinca napravili. Zatim smo zajedno na satu razrednika pogledali sve radove i razgovarali o svim njihovim dobrim djelima.
 

Made with Padlet
 
Mala pomoć nekome drugome puno znači ako mu je pomoć dobrodošla. 
 [više]

Christmas connection

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 17. 12. 2020. 10:44

„Christmas connection“ zabavan je način kojim učenici spoznaju što znači biti „građaninom svijeta“.

 

 

 

Posjetili smo udaljenu učionicu Španjolske, krenuli na virtualni izlet i razgovarali s učiteljicom Catherine Saunders i njezinim učenicima iz El Limonar International School, Murcia, Španjolska.

Učenicima smo pripremili dva videa, jedna prikazuje naše Božićne običaje, a drugi prikazuje naše pripremanje i uređivanje učionice za Božić.

Mi smo od njih naučili nekoliko zanimljivih informacija - kako se na španjolskom kaže Sretan Božić i sretna Nova godina, koji su njihovi božićni običaji, koja su njihova tradicionalna božićna jela...

Učenici su dobili „Global Learning Connection“ putovnice u koje su upisali ukupnih 1 567 virtualnih kilometara.

Radosni smo što u ovo vrijeme fizičke distance imamo priliku upoznati svijet i što možemo putovati svijetom bez napuštanja učionice! Projekt vodi učiteljica Elvisa Sekulić, učiteljica matematike i Microsoft Education Expert.

 [više]

I naše svijetlo svijetli za Vukovar i Škabrnju

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 18. 11. 2020. 19:22

Svake godine u studenom osjećamo tugu i sjetu jer tada obilježavamo jedan od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskoga naroda.

18. 11. 2020. obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U našoj smo školi taj dan obilježili u utorak 17. 11. 2020.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, nismo mogli organizirati zajednički program, ali smo tog dana pogledali film koji su pripremili učenici naše škole  u kojem je prikazano što se događalo tijekom rata na tom području. 

Ravnateljica Osnovne škole Zorke Sever obratila se u videu svim učenicima i djelatnicima i svojim govorom podsjetila da je Vukovar simbol hrvatske države i borbe hrvatskoga naroda i građana za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost.

Učenici i djelatnici odali su počast žrtvama zapalivši 690 lampaša u obliku vukovarskog tornja ispred matične i područnih škola. Ove godine sudjelovali smo u akciji kupnje vukovarskog lampaša, pri čemu dio priloga odlazi za potrebe siromašnih vukovarskih obitelji. Lampaši su postavljeni u školskim dvorištima za sve poginule branitelje i civile. Svoje radove izložili smo u holu škole i na panoima.

 [više]

Dan prijevremeno rođene djece - Dan palčića

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 17. 11. 2020. 19:18

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece obilježava se 17. studenog. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, a o njima i izazovima s kojima se susreću ne govori se dovoljno. Zovemo ih „palčićima“, a zapravo su to naši „mali divovi“ koji su pobijedili poteškoće te iz njih izašli još jači kako bi danas mogli biti inspiracija svima oko sebe.

Svake godine trudimo se obilježiti njihov dan kako bismo istaknuli hrabre male borce koji su na svijet došli ranije od planiranog i izrasli u sretnu, veselu i pametnu djecu. Ljubičastom bojom ukrasili smo panoe naše škole i kreativnim plakatima istaknuli naše drage „palčiće“.

 [više]

Međunarodni dan tolerancije

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 16. 11. 2020. 19:15

U sklopu projekta Memento prijateljstva obilježili smo Međunarodni dan tolerancije.

U današnje vrijeme se važno uvijek iznova podsjećati na važnost tolerancije i međusobne snošljivosti. Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga i predstavlja isticanje bogatstva različitosti kultura, kao i načina života i razmišljanja.

Osnovna ljudska prava u svojoj suštini nose poruku mira, razumijevanja i poštivanja osobnih sloboda te se u svijetu ovaj dan smatra prilikom za poboljšanje odnosa među ljudima na svim razinama.

Na satu razrednika smo prošli tečaj na digitalnom alatu Eduflow pod nazivom Različiti, a isti.

Svakodnevno radimo na tome da budemo što tolerantniji ljudi koji razumiju različitost kao prednost i priliku. Budućnost mora biti tolerantna, a o tome ćemo se nastaviti brinuti i u našoj školi.

 [više]

Svjetski dan animiranog filma

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 29. 10. 2020. 15:01

Animirani filmovi samo naizgled predstavljaju zabavu za djecu, a zapravo nas i kao odrasle uspijevaju zabaviti, dirnuti i mnogo toga naučiti. U školi smo Svjetski dan animiranog filma obilježili tako što smo odjenuli majice s animiranim likovima, što je dodatno uljepšalo i uveselilo hodnike naše škole.

U današnje vrijeme tehnologija animacije je znatno napredovala, tako i animirani film doživljava procvat. U školskoj knjižnici gledali smo animirani film „Izvrnuto obrnuto“ s 5. b i 5. c razredom.

Svake godine podsjetimo se na emocije koje u nama pobuđuju filmovi koji su postali prava umjetnička djela i zaključimo kako bismo ih trebali gledati češće.

eTwinning projekt Memento prijateljstva, kojeg u Osnovnoj školi Zorke Sever vodi učiteljica Elvisa Sekulić, za jedan od zadataka ima stjecanje znanja o sebi kroz prepoznavanje i razumijevanje svojih emocija, razvoj pozitivne slike o sebi, razvijanje odgovornosti prema sebi i drugima, produbljivanje razumijevanja i prihvaćanja dogovorenih pravila. U sklopu projekta učenici 5. c su pogledali animirani film „Izvrnuto obrnuto“ , te nakon filma izvršili refleksiju o vlastitim emocijama i nošenju s istima. Zadatak za učenike bio je izdvojiti matično sjećanje, ono koje je trajno urezano u njihovo sjećanje i koje je za njih predstavlja veliku važnost.