preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

Projekt Dvorci

Projektni dan - Dan Europe i predstavljanje eTwinning projekta "Dvorci" 2020.

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 7. 5. 2021. 23:17

Svake godine 9. svibnja obilježavamo Dan Europe u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova, tijekom kojega je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

Petak, 7. svibnja 2021. godine, Dan Europe smo u našoj školi obilježili projektnim danom.

Tijekom cijelog su tjedna učitelji i učenici radili zadatke vezane uz Dan Europe. Nosioci ovog dana bili su učenici i učitelji od 5. do 8. razreda, a rado su nam se priključili i učenici te učitelji iz posebnih odjela. Na panoima, koji su izloženi u hodnicima škole, mogu se vidjeti i istražiti sljedeći uradci: prvo europsko selo roda Čigoč, najukusniji recepti iz različitih europskih zemalja, origami tulipani, prekrasni likovni radovi najljepših europskih gradova, web stranice koje su izradili učenici o određenim državama, zanimljivosti o zaboravljenim europskim jezicima, pojedine antičke igre, podatci o pojedinim hrvatskim znanstvenicima te putovanje Europom korištenjem decimalnih brojeva.

Učenici i učitelji pripremili su i prezentirali svoje zadatke uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera.

Započeli smo s izvedbom Ode radosti, a potom smo poslušali videočestitku na svim europskim jezicima. Učenici su prezentirali vjerske običaje židova, muslimana, pravoslavaca i protestanata te su prezentirali i riječi na hebrejskom, turskom, ruskom i danskom jeziku. Pokazali su nam koliko matematika može biti zanimljiva pa su održali izložbu dvoraca koje su izrađivali od geometrijskih tijela. Učiteljica matematike Elvisa Sekulić predstavila je eTwininng projekt „Dvorci“ te sve što je s učenicima i kolegama radila u zadnje dvije godine. Također, odgledali smo i videoprilog o eTwininng projektu „World of rhythm“. Učenici su predstavili svoje zadatke na engleskom i njemačkom jeziku te su nam čak i zapjevali na mađarskom jeziku zajedno sa svojom učiteljicom engleskoga jezika Teom Dolenčić. Tijekom obilježavanja Dana Europe mogli smo vidjeti i rezultate ankete provedene među našim učenicima - kako je to putovati Europom. Uz prekrasne i očaravajuće fotografije koje su pripremili učenici iz geografije, mogli smo nakratko uživati u prirodnim ljepotama pojedinih europskih destinacija. Isto tako, saznali smo koje su biljke, u ljekovite svrhe, koristili stari Grci i Rimljani.

Bilo nam je vrlo zanimljivo upoznavati i istraživati Europu! Pogledajte prezentaciju u digitalnom alatu Genially, ali i fotogaleriju s obilježavanja spomenutog dana te, barem nakratko, otputujte u neku europsku državu zajedno s nama! Čestitamo svima Dan Europe i neka ideali mira, solidarnosti i zajedništva žive u svima nama!

 

 

 [više]

Videokonferencija s hrvatskim znanstvenicima povodom Dana Europe

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 7. 5. 2021. 09:15

       Povodom Dana Europe u našoj smo školi, pod satom fizike, održali videokonferenciju s četvero naših znanstvenika koji rade na različitim europskim sveučilištima. Svi su oni doktori znanosti: Dubravka Pezić (London, molekularna biologija), Eduard Marenić (Toluouse, strojarstvo), Ivan Dokmanić (Lausane, elektronika i računalstvo) i Filip Pavetić (Zürich, elektronika i računalstvo, GoogleYouTube). Naša ravnateljica, Zvjezdana Martinec, bila je učiteljica matematike Ivanu i Filipu (kojemu je čak bila i razrednica). Naši su gosti predstavili svoj put od najranijeg obrazovanja pa sve do danas. Zanimljivo je to da su svi bili 8. b razred, kao i razred koji je imao čast ugostiti ih. Muški dio je rodom iz Križa, dok je gošća iz Ivanić-Grada.

 

 

 

 [više]

Videokonferencija - susret učenika i učitelja partnerskih škola u eTwinning projektu „Dvorci (Castles)“

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 23. 3. 2021. 14:41

23. ožujka 2021. godine Osnovna škola Zorke Sever organizirala je virtualni sastanak učenika i učitelja sudionika projekta „Dvorci (Castles)“. Sastanak je organizirala učiteljica matematike te ujedno i voditeljica projekta - Elvisa Sekulić, putem platforme Zoom. Sastanku su prisustvovali učenici 6. a razreda i učiteljica engleskog jezika - Tea Dolenčić te učenici i učitelji partnerskih škola: Split 3, Split, Hrvatska; Don Gnocchi State Institute, Maddaloni, Italija; IC Calcinate Bergamo, Italija.

 

Učenici i učitelji razgovarali su o projektnim aktivnostima te su predstavili zadnji projektni zadatak - zajedničku digitalnu virtualnu knjigu priča i legendi o dvorcima. Zadatak za učenike bio je sljedeći: osmisliti priču ili legendu temeljenu na legendi vezanoj uz dvorac iz njihove okoline, prevesti tu istu priču na engleski jezik i objaviti radove u zajedničkoj digitalnoj knjizi. Prema predlošku priče, učenici su slikali umjetnička djela koristeći tehniku crne tinte te su također radove objavili u zajedničkoj digitalnoj knjizi. Projektni su zadatak učenici 6. a razreda izvršili međupredmetnom korelacijom na nastavi hrvatskoga jezika s učiteljicom Dianom Kajganić, na nastavi likovne kulture s učiteljem Nikolom Bartulićem i na nastavi engleskoga jezika s učiteljicom Teom Dolenčić.

Učenici su ovim projektom razvijali sljedeće ključne kompetencije: razumijevanje vlastite kulturne baštine, sposobnost primjene znanja i tehnologije, sigurna i kritična uporaba informacija i komunikacijskih tehnologija za rad i komunikaciju, sposobnost učinkovitog upravljanja vlastitim učenjem (samostalno ili u skupini), socijalne i građanske kompetencije (sposobnost učinkovitog i konstruktivnog sudjelovanja u vlastitom društvenom  životu), kulturna svijest i izražavanje sposobnosti da se cijeni kreativna važnost ideja (iskustva i osjećaji u medijima, književnosti, vizualnoj i izvedbenoj umjetnosti), komunikacija na stranom jeziku i međukulturno razumijevanje.

Poveznica na digitalnu knjigu projekta:

 

 

Fotografije s videokonferencije:

 [više]

Rezultati upitnika za učenike

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 8. 3. 2021. 20:11

 [više]

Nastavak projekta Dvorci u školskoj godini 2020./2021.

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 30. 9. 2020. 16:36

Dolaskom nove školske godine, projektni partneri odlučili su izmijeniti određene projektne aktivnosti zbog pandemije Covid 19 i nemogućnosti izvršavanja određenih aktivnosti s učenicima. Stoga su dogovorene slijedeće izmjene projektnih aktivnosti:


1. Priča ili legenda - priča ili legenda
Svaki dvorac ima svoju priču ili legendu koja ga prati. Zadatak učenika je osmisliti priču ili legendu na temelju priče ili legende vezane uz dvorac koji im je blizak, prevesti ga na engleski jezik i objaviti nekoliko djela u zajedničkoj digitalnoj knjizi.
2. Umjetnička djela
Prema predlošku priče, učenici izrađuju umjetnička djela tehnikom crne tinte, a radovi će biti prikupljeni i objavljeni u zajedničkoj digitalnoj knjizi.
3. Videochat - video chat učenika
4. Diseminacija - prezentacija našeg projekta

 [više]

Predstavljanje projekta - webinar

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 30. 6. 2020. 10:52

30. lipnja 2020. godine učiteljica Elvisa Sekulić predstavila je projekt Dvorci (Castles) na webinaru održanom u sklopu projekta Webučionica. Na webinaru je predstavila nazočnim učiteljima ciljeve i realizirane projektne aktivnosti.

Snimku webinara možete pogledati na poveznici Valorizacija projekata.