preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

 > Naslovnica
Vijesti

Tolerancija u OŠ Zorke Sever

Autor: Zvijezdana Žigolić Južvak, 22. 11. 2021.

"Tolerancija je da svako ljudsko biće uživa ona prava koja uživaš i ti sam."

Svaka osoba može u sebi pronaći osobinu po kojoj se razlikuje od drugih. Međutim, koliko smo različiti toliko smo ponekad i slični. Često se događa da upravo ono što zamjeramo drugima, možemo pronaći i kod sebe. Iznimno je važno poštivanje različitosti ili tolerancija. 

Tolerancija (grč. tolerare što znači podnositi) se odnosi na snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života. Biti tolerantan znači biti osviješten o različitosti u odnosu na nas same i prihvaćanje toga u svakodnevnom životu. Ohrabrujuća je činjenica da se tolerancija uči. Razvoju tolerancije doprinose empatija, moralne vrijednosti, razlikovanje dobrog od lošeg, poznavanje temeljnih ljudskih prava i sličnosti koje postoje među svim ljudima, a odmažu predrasude (negativni stavovi prema članovima neke skupine kojoj pojedinac osobno ne pripada) i stereotipi (neopravdana uvjerenja o nekoj osobi ili skupini ljudi). Zbog toga, da bi mogli biti tolerantni moramo preispitati svoje predrasude i stavove. Upravo smo to i činili kroz cijeli tjedan u našoj školi, gdje smo uz pomoć edukativnih radionica o toleranciji u 5.,6.,7. i 8. razredima osvijestili ono što je uistinu važno. Zaključili smo kako upoznajući druge ljude, razumijevajući drugačije vrednovanje stvarnosti postajemo bogatiji. Na ovaj način bolje razumijemo do tada nam strana ponašanja no također bolje razumijemo i sebe. Prihvaćanje i razumijevanje različitosti temelj su kvalitetnije komunikacije i života cijele društvene zajednice, a to je ono što je naš dugoročni cilj na kojem ćemo kontinuirano raditi u OŠ Zorki Sever.
CERTIFIKAT EKO ŠKOLE

CERTIFIKAT "AI ŠKOLA"

Jelovnik

Youtube - Škola za život

Škola na trećem -RN

s&t tableti
E-škole

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

eDnevnik učitelji

CMS za škole logo
Osnovna škola Zorke Sever / Kolodvorska ulica 36, HR-44317 Popovača / os-zorke-sever.skole.hr / ured@os-zorke-sever.skole.hr
preskoči na navigaciju