preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

 > Naslovnica
Vijesti

Međupredmetna korelacija biologije i katoličkog vjeronauka - 1. 12., Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Autor: Mima Juračak, 1. 12. 2020.

Prikaz realizacije nastave utemeljene na međupredmetnoj korelaciji.

Međupredmetna korelacija predstavlja povezivanje predmeta u „eTwinning“ projektu Moguća misija.

Tijekom „eTwinning“ projekta Moguća misija učenici upoznaju misijske zemlje, upoznaju način života vlastitih vršnjaka te probleme i poteškoće s kojima se susreću. U misijskim zemljama, osobito u afričkim, velik su problem zdravstvena zaštita i njena dostupnost zbog čega je zastupljen velik broj boleti. Jedna od bolesti je i AIDS koji, nažalost, ima veliku stopu smrtnosti među odraslima i djecom.

Učenici su na satu katoličkog vjeronauka upoznati s podacima da je od, procijenjenih 38 milijuna ljudi koji su živjeli s HIV-om širom svijeta u 2019. godini, čak 2,8 milijuna bilo djece u dobi od 0 do 19 godina.

Svakog se dana u 2019. godini približno 880 djece zarazilo HIV-om, a otprilike 310 djece umrlo je od uzroka povezanih s AIDS-om, uglavnom zbog neadekvatnog pristupa uslugama prevencije, njege i liječenja HIV-a.

Učenici su izrađivali crvene vrpce pomoću origami tehnike, a crvena vrpca označava jedan od načina solidariziranja s inficiranima i oboljelima od AIDS-a.

Nažalost, uz HIV/AIDS postoje mnoge stigme i predrasude, a one su velik globalni problem i stalni su pratitelji ove epidemije.

Nedostatak razumijevanja bolesti, mitovi o prijenosu virusa, neodgovorno medijsko praćenje epidemije, činjenica da je AIDS neizlječiv te strahovi povezani sa smrću pojačavaju patnje oboljelih i vode prema uskraćivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda - poput prava na edukaciju, zdravstvenu zaštitu, prava na rad, prava na privatnost i sl. Na osobnoj razini one mogu biti razarajuće jer rezultiraju osjećajima srama, krivnje i manje vrijednosti, što je dodatna smetnja u prevenciji širenja infekcije. Također, rezultira odgađanjem testiranja, a time i otkrivanja zaraze, uskraćuje adekvatnu njegu i podršku te pravovremeno liječenje.

Učenici su ponosno istaknuli svoje crvene vrpce i pokazali solidarnost, potporu i razumijevanje za sve oboljele i članove njihovih obitelji.

Na satu biologije učenici osmih razreda dobili su zadatak da istraže i predstave HIV i AIDS izradom i prezentacijom plakata. Naučili su da je HIV virus koji uzrokuje smrtonosnu bolest imunološkog sustava - AIDS te kako se virus prenosi, ali i kako se od njega zaštititi. Izradili su prigodne plakate s podacima o HIV-u i AIDS-u, model virusa HIV-a, crvenu vrpcu od recikliranog papira i kutije od starog hamera s natpisom HIV i AIDS u obliku slagalice.

U holu škole izložili smo učeničke radove kako bismo upoznali sve učenike i djelatnike s ovom temom.

 

Pokaži da ti je stalo! Nosi crvenu vrpcu!

 

 

Valentina Abramović Andlar, učiteljica biologije i kemije

Antonijo Boškić, vjeroučitelj

Marina Međimurec Čupić, vjeroučiteljica
CERTIFIKAT EKO ŠKOLE

Jelovnik

Youtube - Škola za život

Škola na trećem -RN

s&t tableti
E-škole

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Zorke Sever / Kolodvorska ulica 36, HR-44317 Popovača / os-zorke-sever.skole.hr / ured@os-zorke-sever.skole.hr
preskoči na navigaciju