preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zorke Sever

 > Naslovnica
Vijesti

Projektni dan - Dan Europe i predstavljanje eTwinning projekta "Dvorci"

Autor: ELVISA SEKULIĆ, 11. 5. 2020.

Naša škola je u sklopu školskoga kurikuluma održala još jedan projektni dan, ali ovoga puta tijekom nastave na daljinu. Projektni dan Dan Europe bio je zamišljen kao dan u kojem bismo predstavili javnosti što smo radili tijekom cijele školske godine - to je trebao biti prekrasan završetak višemjesečnoga rada. 

Osmišljen je kao završno predstavljanje široj javnosti eTwinning projekta “Dvorci”. Osnovna škola Zorke Sever pokrenula je u rujnu 2019. godine eTwinning projekt “Dvorci” (“Castles”). Autorica projekta je učiteljica matematike Elvisa Sekulić. U projektu, uz Osnovnu školu Zorke Sever, sudjeluju i škola iz Španjolske, Poljske, dvije škole iz Italije i jedna škola iz Splita. Tema projekta je podloga za uključivanje učenika u razvoj novih IKT vještina, izradu maketa od drveta ili kartona, prezentacija, plakata i ostalih multimedijskih sadržaja kako bi upoznali dvorce iz hrvatske i europske povijesti.

Projektni dani imaju pozitivan učinak i na učenike i učitelje – želja nam je ukazati na važnost provođenja različitih projekata jer kod učenika razvijaju istraživačke vještine kao i vještine planiranja i kritičkoga promišljanja, nerijetko i vještine potrebne za rješavanje problema.

Zbog novonastalesituacije, projektni dan i predstavljanje projekta “Dvorci”, prilagodili smo nastavi na daljinu. Učitelji su osmislili zadatke, a učenici su uz pomoć svojih učitelja istraživali i proširivali svoja znanja o Danu Europe, europskim državama i njezinim posebnostima.

Pripremu za projektni dan odradili su razrednici na virtualnom sastanku s voditeljicom projekta “Dvorci”, kolegicom Elvisom Sekulić. Razrednici su odabrali državu za svoj razred, a učitelji su osmislili zadatak iz svojega predmeta. Učitelji su na virtualnim sastancima predstavili zadatke učenicima, zadali rok za izradu zadataka i radova te ih upoznali s načinima vrednovanja. Ovo je bila prilika približiti našim učenicima i široj javnosti Europu. Učenici su pokazali maštovitost i digitalnu pismenost u izradi zadataka i radova. Svaki učitelj priložio je u aplikaciji Microsoft Teams radove svojih učenika.

Učenici 5. a razreda su u sklopu nastave tjelesne i zdravstvene kulture pod vodstvom učitelja Damira Štimca izradili prezentacije o sportovima i povijesti nogometa u Portugalu, a učenici 5. c razreda su od učitelja tehničke kulture Darka Brnade dobili zadatak izraditi vjetrenjače, jedan od simbola Nizozemske. Svi peti razredi su iz nastavnih predmeta Matematika i Vjeronauk (Valentina Grden, Elvisa Sekulić i Marina Međimurec Čupić) dobili zadatak grafički prikazati zastupljenost religija u Portugalu, Češkoj i Nizozemskoj.

Učenici 6. b i c razreda su od učiteljice hrvatskoga jezika Sanje Kos dobili zadatak odabrati poznatu ličnost države koja im je dodijeljena te napisati autobiografiju uz pomoć biografije, a učenici 6. a razreda od učiteljice hrvatskoga jezika Elene Salaj Potočki izraditi plakat u alatu Canva o zadanom hrvatskom književniku  (XX. – XXI. stoljeće) usmjerivši se na njegovo književno stvaralaštvo tako da su na plakatima postavljeni ulomci iz proznih tekstova ili stihovi pjesama, kao i najpoznatiji naslovi književnih djela zadanih književnika. Također su iz engleskog jezika od učiteljice Tee Dolenčić dobili zadatak prikazati neki "naj" aspekt iz zemlje koja im je bila zadana (npr. najveći grad, najpoznatiji skladatelj, najviša planina, najveće jezero, najpoznatija jela i sl.) te su u alatu Padlet trebali predstaviti svoj zadatak u pisanom obliku s minimalno pet rečenica držeći se rječnika i jezičnih konstrukcija koje  su im poznate uz dodatak fotografije vezane za zadatak. Iz nastavnih predmeta Matematika i Vjeronauk (učiteljice Josipa Blažević i Marina Međimurec Čupić) učenici su grafički prikazali podatke koliko godišnje hodočasnika posjeti svetište te računali koliko posjetitelja može stati u svetište. Učenici 6. b razreda su u sklopu nastave tehničke kulture (učitelj Darko Brnada) od papira izrađivali simbol Irske - djetelinu. Učenici šestih razreda koji polaze izvannastavnu aktivnost Programiranje, a koju vodi učiteljica informatike Zvijezdana Žigolić Južvak, prije nastave na daljinu započeli su rad na projektu „Dvorci“. Zadatak je bio stvoriti virtualni dvorac Erdödy u Popovači u programu Minecraft Education Edition. Na zadatku su učenici nastavili raditi i u nastavi na daljinu. Većina učenika je uređivanje svojih dvoraca privela kraju. Sami su osmislili interijer dvorca te programirali likove. 

Učenici sedmih razreda su od učiteljice matematike Valentine Grden dobili zadatak grafički prikazati podatke o epidemiji koronavirusa u Europi, a od učiteljice hrvatskoga jezika Elene Salaj Potočki izraditi plakat u alatu Canva o zadanom hrvatskom književniku (XVII. – XXI. stoljeće) usmjerivši se na njegovo književno stvaralaštvo tako da su na plakatima postavljeni ulomci iz proznih tekstova ili stihovi pjesama ili epova kao i najpoznatiji naslovi književnih djela zadanih književnika. U sklopu nastave kemije učenici su istraživali jednog od slavnih hrvatskih kemičara, dobitnika Nobelove nagrade, Lavoslava Ružičku ili Vladimira Preloga i izradili poster u digitalnom alatu Canva, a iz nastave biologije (učiteljica biologije i kemije Valentina Abramović Andlar) učenici su u digitalnom alatu Canva izrađivali postere o jednoj životinjskoj vrsti iz Toskane (Italija). Ivana Bobinac-Culović, učiteljica geografije, u sklopu projekta za Dan Europe učenicima 7. b i 7. c zadala je zadatak istražiti i napisati ono što je njima najzanimljivije za pojedinu državu Europe, a radove su učenici prilagali u obliku umnih mapa, plakata, digitalnih prezentacija ili radova u alatu Word. Učiteljica biologije i kemije Valentina Abramović Andlar je učenicima zadala zadatak istražiti jednog od slavnih hrvatskih kemičara, dobitnike Nobelove nagrade, Lavoslava Ružičku ili Vladimira Preloga te izraditi poster u digitalnom alatu  Canva. Iz nastavnog predmeta Povijest od učiteljice povijesti i geografije Natalije Budetić učenici 7. a su dobili zadatak predstaviti u alatu Canva  talijanski grad, otok, vulkan ili znamenitosti i zanimljivosti po kojima je poznat.


Učenici osmih razreda su od učiteljica matematike Josipe Blažević i Elvise Sekulić dobili zadatak odabrati dvorac iz ponuđenih zemalja (Engleska, Grčka, Hrvatska), zabilježiti fotografijom, video-uratkom ili prezentacijom koji su dvorac odabrali, uočiti od kojih tijela je sastavljen, skicirati prostorni prikaz dvorca  te izraditi dvorac. Učenici 8. a razreda su od učiteljice hrvatskoga jezika Sanje Kos dobili zadatak napisati putopis nakon gledanja filma o Hrvatskoj snimljen dronom. U sklopu nastavnoga predmeta Kemija (učiteljica biologije i kemije Valentina Abramović Andlar) učenici su istraživali jednog od slavnih hrvatskih kemičara, dobitnike Nobelove nagrade, Lavoslava Ružičku ili Vladimira Preloga i izradili poster u digitalnom alatu Canva.  Iz nastavnog predmeta Povijest od učiteljice povijesti i geografije Natalije Budetić učenici su dobili zadatak od odabrane zemlje (Engleska, Grčka i Hrvatska) predstaviti grad, otok ili znamenitosti i zanimljivosti po kojima je poznat u alatu Canva. Učitelj likovne kulture Nikola Bartulić učenicima 8. b razreda zadao je izradu dizajna haljine ili kostima nadahnute odjećom starih Grka. Učenici osmih razreda koji polaze izvannastavnu aktivnost Programiranje, a koju vodi učiteljica informatike Zvijezdana Žigolić Južvak, stvarali su virtualne dvorce, kule i utvrde pomoću programa CoSpaces EDU te Merge Cube tehnologije.

Voditeljica projekta, kolegica Elvisa Sekulić sve radove skupila je zajedno i postavila izložbu u digitalnim alatima Padlet i Genially kako bi ih mogli objaviti na stranici Škole i predstaviti široj javnosti.

Made with Padlet

Zahvaljujemo svim učenicima i učiteljima na trudu i maštovitosti u izradi radova te ostvarenju projektnoga dana u nastavi na daljinu.

Objavila: Elvisa Sekulić
CERTIFIKAT EKO ŠKOLE

Jelovnik

Youtube - Škola za život

Škola na trećem -RN

s&t tableti
E-škole

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Zorke Sever / Kolodvorska ulica 36, HR-44317 Popovača / os-zorke-sever.skole.hr / ured@os-zorke-sever.skole.hr
preskoči na navigaciju